Voor wie is Access?

Goede vraag en lastig te beantwoorden omdat Excel  – of een ander spreadsheet programma – tegenwoordig zoveel kunnen en zo uitgebreid zijn dat ze multi-inzetbaar zijn.

Maar waarom dan Access? Access geeft voor de gebruiker een ongecompliceerde gebruikers-ervaring. Alles keurig in menu’s ingedeeld. Alles gaat soepel, probleemloos en vlot. En dat is uiteindelijk wat je wil, toch?

Excel is een rekenblad en is daarin ook niet te verslaan. Maar de meeste toepassingen die ik tegenkom hebben met data te maken, gestructureerde data. En daarin is Access heer en meester.

Maar ik ga je uiteraard voorbeelden geven. Scroll maar naar beneden.

ZZP'ers

Voor ZZP’ers die nu met Excel werken en hun workflow willen stroomlijnen.

Niet meer aan het einde van de maand een zondag inplannen om al je facturen te doorlopen. Optellen, hoeveel BTW afgelopen kwartaal? Je snapt wat ik bedoel.

Nee, gewoon één druk op een knop en viola. Kan je lekker met je kind mee naar voetbal of een wandeling maken.

Particulieren

Die voorkeur geven aan het ‘gebruikersgemak’ van Access.

Niet per ongeluk, in Excel, in H13 iets invoeren wat eigenlijk in G14 had moeten staan. En nu klopt die berekening weer niet. Shit …

Nee keurig een invoerscherm. Kan niet missen!

MKB'ers

Waarvan de Excel sheets traag zijn geworden door de hoeveelheid data.

Of waar meedere werknemers tegelijk in het systeem moeten werken.

Of van een consultant het advies hebben gekregen over te schakelen op een server dBase, zoals Oracle, SAP, SQL of wat dan ook, maar tegen de kosten opkijken.

 

Bedrijven

Bedrijven die met een systeem werken maar niet alles uit het systeem kunnen halen wat men eigenlijk nodig heeft. Bijvoorbeeld uit kosten overweging.

En dus middels een data dump bepaalde gegevens in Excel inlezen om alsnog die specifieke rapportage’s te maken. Maarja in Excel is het niet zo makkelijk om van één data dump verschillende formulieren voor op de werkvloer te produceren. Denk aan orderverzamellijst, laadlijst en vrachtdocumenten.

Lees zeker even het stukje hieronder.

Ik weet het nog goed. Ik zal geen namen noemen.

Maar bij een multinational werden er naast het ERP systeem totaal 93!!!
Ja je leest het goed, 93 subsystemen gebruikt.

Van finance, produktie tot logistiek. Op de diverse afdelingen werd ‘s morgens na de nachtbatch data ingelezen voor de subsystemen. Ja de 93 aanpassingen door de software leverancier laten ontwikkelen zou financieel een vermogen kosten. Maar dat niet alleen. Ook qua tijd. Zes vergaderingen inplannen. Functioneel ontwerpen schrijven. Testen. Schaduw draaien. Mijn hemel …

Een ICT project waar geen eind aan komt.

Niet dat Access dit probleem zou kunnen verhelpen. Misschien had een ander ERP systeem beter aangesloten bij dit bedrijf. Maar dat er soms aanvullende wensen zijn, naast het bestaande ERP systeem, is niet ongebruikelijk.

Dus wie weet!